9 voedingsmiddelen die je energie geven gedurende de dag

mei 29, 2023 | Keuken | 0 comments

Een energieke start van de dag is iets wat veel mensen nastreven, maar helaas niet altijd weten te bereiken. Soms is het lastig om op gang te komen of krijg je later op de dag te maken met een dip in je energie. Op die momenten is het zinvol om je af te vragen waarom je zo weinig energie hebt. Het antwoord hierop kan namelijk liggen in je eetpatroon. Voeding en energieniveau zijn namelijk nauw met elkaar verbonden. Als je last hebt van een gebrek aan energie, is het belangrijk om te weten wat je het beste kunt eten. Ook is het nuttig om te weten welke voeding je beter kunt vermijden om je energieniveau te verbeteren. Lees verder om hier meer over te weten te komen.

De invloed van voeding op je energieniveau

De invloed van voeding op je energieniveau is veelzijdig. Voeding kan je zien als brandstof voor je lichaam. Zonder voeding kun je niet bewegen, denken, ademen of voedsel verteren. Met de juiste brandstof kom je goed vooruit maar met verkeerde brandstof ben je niet vooruit te branden. Daarom is het goed om stil te staan welke voeding niet alleen vult maar ook goede voedingstoffen biedt.

Welke voeding kan negatief werken op je energie?

Niet alles wat je eet zorgt er ook daadwerkelijk voor dat je veel energie hebt. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen juist een negatief effect hebben op je energie. Misschien merk je weleens een ‘after dinner dip’ of vermoeidheid door de dag heen. De volgende voedingsmiddelen kunnen hierbij een rol spelen:

 1. Bewerkte producten:
  Als je haast hebt kies je misschien voor een snelle maaltijd. Zoals een kant-en-klaarmaaltijd in de supermarkt of een snelle snack onderweg. Helaas is dit niet de beste keuze als je energiek wil blijven. Deze producten bevatten weinig gezonde voedingstoffen en daarentegen wel veel calorieën en toegevoegde suikers, wat kan leiden tot een dip in je energie.
 2. Suikerrijke voedingsmiddelen:
  Voedingsmiddelen met een hoog suikergehalte, zoals snoep, gebak en frisdrank bevatten veel suiker. Dit kan je even snel een energieboost geven, maar dit kan ook leiden tot een snelle daling van de bloedsuikerspiegel waardoor je een energiedip ervaart.
 3. Witte granen:
  Witte granen zoals witbrood, witte pasta en witte rijst leveren vaak snel energie, maar het zorgt ook voor een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel en het insulinegehalte, gevolgd door een daling van de energie. Om die reden kun je beter niet te veel en te vaak voor deze producten kiezen.
 4. Alcohol:
  Af een toe een glaasje alcohol hoeft niet meteen te zorgen voor chronische vermoeidheid. Wel is het zo dat alcohol invloed heeft de kwaliteit en de duur van je slaap. Om die reden is het beter om niet dagelijks alcohol te gebruiken en de inname zoveel mogelijk te beperken.

Eet deze voeding voor meer energie

Om je fit en energiek te voelen, is het belangrijk om te weten welke voedingsmiddelen je energie geven. Gelukkig zijn er verschillende voedingsmiddelen die je energieniveau kunnen verbeteren en je helpen om je fit en alert te voelen gedurende de dag. Hieronder heb je 9 voorbeelden

 1. Volkoren granen
  Volkorenbrood, zilvervliesrijst, quinoa, havermout en andere volkoren granen zijn uitstekende keuzes als het gaat om het handhaven van een stabiel energieniveau. Deze voedingsmiddelen bevatten complexe koolhydraten en vezels, die langzaam worden verteerd en geleidelijk glucose vrijgeven in de bloedbaan. Dit zorgt voor een langdurige en constante afgifte van energie, in tegenstelling tot witte granen die een snelle energiepiek geven, gevolgd door een energiedip.
 2. Eieren
  Naast dat eieren een uitstekende bron zijn van voedingstoffen, zijn ze ideaal om je dag mee te starten. Een eiwitrijk ontbijt met eieren kan helpen om het hongergevoel te verminderen, waardoor je minder snel naar ongezonde snacks grijpt gedurende de dag. Het eten van eieren als onderdeel van een gevarieerd voedingspatroon kan dus helpen om je energieniveau stabiel te houden en bij te dragen aan een gezonde levensstijl.
 3. Groene bladgroente
  Spinazie, boerenkool en andere groene bladgroenten bevatten veel vitamines en mineralen die gunstig kunnen zijn voor een voldoende energie gedurende de dag. Ze bevatten ook chlorofyl, wat kan helpen bij het verhogen van de zuurstofopname en het verminderen van vermoeidheid. Voeg deze groente ook eens toe aan je ontbijt of lunch door te combineren met een omelet of een salade.
 4. Zalm
  Zalm is een goede bron van eiwitten en gezonde vetten, die je door de dag heen van energie kunnen voorzien. Eiwitten worden langzamer verteerd dan koolhydraten, wat kan helpen om een stabiele bloedsuikerspiegel te behouden. Bovendien kunnen de gezonde vetten in zalm, met name omega-3-vetzuren, helpen je energieniveau te verbeteren doordat ze bijdrage aan de hart- en hersenfunctie, het verminderen van ontstekingen en een gezonde bloedsomloop bevorderen. Zalm is ook een goede bron van B-vitamines, die een belangrijk rol spelen voor de energieproductie in je lichaam.
 5. Noten
  Misschien ben je wel bekend met het fenomeen: ‘een handje noten per dag’. Noten zijn een goede bron van energie omdat ze een combinatie van gezonde voedingsstoffen bevatten, waaronder gezonde vetten, eiwitten en vezels. Deze voedingsstoffen geven je langdurig energie. Daarnaast bevatten noten ook vitamines en mineralen, zoals vitamine E, magnesium en ijzer, die bijdragen aan een gezond lichaam en een betere energieproductie. Kies bij voorkeur voor ongebrande en ongezouten noten omdat deze ook zo min mogelijk zijn bewerkt.
 6. Magere kwark
  Eet je weleens magere kwark als ontbijt? Magere kwark bevat over het algemeen meer eiwit dan andere zuivelproducten. Het eten van kwark kan zorgen voor een goede verzadiging en voldoende energie tot een volgende maaltijd. Je kan het eten als ontbijt of voor het slapen, met bijvoorbeeld wat fruit en noten, maar ook toevoegen aan je maaltijden in sauzen of spread.
 7. Blauwe bessen
  Blauwe bessen zijn goed voor je energie omdat ze veel antioxidanten, vezels en vitamines bevatten. Er zitten speciale antioxidanten, anthocyanines genaamd, in die de bloedstroom naar spieren kunnen verbeteren. Hierdoor wordt vermoeidheid verminderd en kun je langer doorgaan. Blauwe bessen bevatten ook veel vitamine C, die nodig is voor de productie van carnitine. Een stofje dat helpt bij het omzetten van vet in energie. Blauwe bessen kan je makkelijk toevoegen aan je ontbijt en zijn ideaal als gezonde snack.
 8. Chiazaad
  Chiazaad is rijk aan vezels, eiwitten en gezonde vetten. Het kan helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en het verhogen van de energie gedurende de dag. Chiazaad bevat ook omega-3-vetzuren, die kunnen helpen om ontstekingen in het lichaam te verminderen en de gezondheid van de hersenen te verbeteren. Daarnaast kan chiazaad ook helpen bij het behouden van een gezond gewicht omdat het zorgt voor een langdurig gevoel van verzadiging. Voeg chiazaad toe aan je smoothie, yoghurt of salade voor extra energie.
 9. Avocado
  Deze groene vrucht is tegenwoordig geliefd bij velen, en terecht. Avocado’s zijn goed voor je bloedsuikerspiegel omdat ze gezonde vetten en vezels bevatten. Deze helpen je lichaam om de suikers uit voedsel langzamer op te nemen, waardoor je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Dit voorkomt dat je een energiedip krijgt of te veel een hongergevoel krijgt.

Eet gebalanceerd en met regelmaat.

Kort gezegd speelt voeding een hele belangrijk rol in onze energie gedurende de dag. Het is goed om te zorgen voor een gebalanceerd voedingspatroon met verschillende soorten voedingsmiddelen die vol zitten met complexe koolhydraten, gezonde vetten, eiwitten en vezels. Door gebalanceerd en gezond te eten, blijft je bloedsuikerspiegel en je energieniveau goed. Ook krijgt je lichaam dan de voedingsstoffen die het nodig heeft om goed te werken.

Blog

Andere berichten

De kracht van ontspanning

De kracht van ontspanning

We worden voortdurend blootgesteld aan een stroom van informatie en verantwoordelijkheden, van werk en school tot ...
Voeding als medicijn

Voeding als medicijn

Voeding is de brandstof voor je lichaam. Je kunt niet zonder. Maar onze voeding tegenwoordig bestaat veel uit ...
Luxe wellness vakantie bij Villa Pureza

Luxe wellness vakantie bij Villa Pureza

Neem de tijd om te doen wat je ziel gelukkig maakt. Met deze quote in het achterhoofd en met de visie om het ...

Reacties van anderen

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *