De kracht van ontspanning

mei 29, 2023 | Mindfulness, Sport, Wellness, Yoga | 0 comments

We worden voortdurend blootgesteld aan een stroom van informatie en verantwoordelijkheden, van werk en school tot sociale media en digitale apparaten. Dit kan vaak overweldigend zijn en leiden tot vervelende klachten.

Daarom is het belangrijk om af en toe een pauze voor jezelf in te lassen. Bijvoorbeeld door middel van een retreat bij Villa Pureza. Er zijn natuurlijk ook dingen die je zelf kan toepassen in je dagelijkse leven om meer tot rust te komen. In deze blog gaan we daar verder op in.

Waarom veel stress ongezond is

Misschien heb je zelf het gevoel dat je stress ervaart of hoor je van mensen om je heen dat ze ermee te maken hebben. Dat is ook niet zo gek aangezien de werkdruk en prikkels vandaag de dag talrijk zijn. Dat stress vervelend is spreekt vanzelf, maar wist je dat te veel stress ook ongezond is? Te veel stress en te weinig ontspanning kan op de lange termijn een negatieve invloed op de geestelijke en lichamelijke gezondheid hebben en kan ook leiden tot angst en zelfs een burn-out.

Net als spieren kunnen we ons aanpassen aan stress door middel van een proces dat bekend staat als adaptatie. Dit betekent dat ons lichaam zich kan aanpassen aan een stressvolle werkomgeving door middel van aanpassingen in onze fysieke en mentale reacties.

Bovendien, net als spieren, kan werkstress worden beschouwd als een soort belasting voor ons lichaam en onze geest. Als we ons blootstellen aan een matige hoeveelheid stress, kan dat ons helpen groeien en sterker worden. Maar als we te veel stress ervaren zonder de nodige hersteltijd, kan dit leiden tot uitputting

Het herstelvermogen door ontspanning

We onderschatten vaak hoe belangrijk ontspanning is en hoe schadelijk stress kan zijn. Ontspanning is essentieel voor een gezonde geestelijke en lichamelijke balans. Het stelt ons in staat om te herstellen van stress en vermoeidheid, en helpt ons om beter om te gaan met de uitdagingen van het dagelijkse leven. Ontspanning kan op diverse manieren worden bereikt en is voor iedereen anders. Bij Villa Pureza doen we dit door middel van fysieke activiteiten, meditatie en sociale interactie. Door regelmatig de tijd te nemen om te ontspannen kunnen we onze mentale en fysieke gezondheid verbeteren, ons welzijn bevorderen en beter presteren in ons dagelijks leven.

Hoe creëer je meer ontspanning?

Het kan soms best lastig voelen om voor jezelf momenten te vinden om tijd vrij te maken voor ontspanning. Dit kan komen door werk, sociale druk, slecht nieuws en constant notificaties van je smartphone. Toch is het belangrijk om ontspanningsmomenten in te plannen. Er zijn diverse manieren om meer ontspanning te creëren, afhankelijk wat voor jou werkt. Wij hebben hier een aantal manieren voor je op een rijtje gezet:

Ademhalingsoefeningen

We onderschatten vaak hoeveel impact onze ademhaling heeft op hoe we ons voelen: Door diep adem te halen en je aandacht op je ademhaling te richten, kun je je zenuwstelsel kalmeren en meer ontspannen worden. Het voordeel van ademhalingsoefeningen is dat je niets nodig hebt, alleen jezelf. Daarnaast kun je deze oefeningen overal toepassen. Bijvoorbeeld door 4 seconden lang diep in te ademen, je adem 7 seconden vast te houden en 8 seconden lang uit te ademen.

Yoga

Bij de retreats van Villa Pureza passen we zelf vaak Yoga toe. Yoga is een combinatie van fysieke houdingen waarbij je tegelijkertijd focust op je ademhaling. Deze combinatie kan je helpen om je spieren te ontspannen en je geest te kalmeren.

Creatieve activiteiten

Creatieve activiteiten zoals tekenen, schilderen of muziek maken, kunnen helpen om je hoofd tot rust te brengen en je even helemaal te richten op het moment in het nu. In alle drukte van je dagelijkse leven kan dit een goede afleiding zijn om even ontspanning te vinden.

Lichaamsbeweging

Voldoende bewegen kan helpen om stress te verminderen en ontspanning te stimuleren. Kies een vorm van lichaamsbeweging die je leuk vindt en die bij je past. Dat maakt het makkelijker om vol te houden op de lange termijn.

Mindfulness

Mindfulness is een techniek waarbij je je aandacht richt op het huidige moment, zonder oordeel. Dit kan helpen om je gedachten tot rust te brengen en daardoor te ontspannen. Zoek een aantal keer per week een rustige stille ruimte/plek op. Houd je mobiel en andere schermen een aantal keer per week even op afstand en focus je op het huidige moment.

Doe iets wat bij jou past

In onze drukke wereld is het vinden van ontspanning weliswaar een uitdaging, maar het is van essentieel belang voor onze gezondheid en welzijn. Of je nu kiest voor yoga, meditatie, een wandeling in de natuur, of gewoon een moment van rust en stilte. Dit kan je natuurlijk ook terugvinden bij onze retreats die de optimale omgeving bieden om regelmatig tijd te nemen voor ontspanning. Door te ontspannen geef je je lichaam en geest de kans om te herstellen en op te laden, waardoor je je energieker, meer gefocust en beter in staat voelt om met stress om te gaan. Dus waar wacht je nog op? Gun jezelf een moment van rust en ontspanning tijdens ons retreat en ervaar het zelf!

Blog

Andere berichten

9 voedingsmiddelen die je energie geven gedurende de dag

9 voedingsmiddelen die je energie geven gedurende de dag

Een energieke start van de dag is iets wat veel mensen nastreven, maar helaas niet altijd weten te bereiken. Soms ...
Voeding als medicijn

Voeding als medicijn

Voeding is de brandstof voor je lichaam. Je kunt niet zonder. Maar onze voeding tegenwoordig bestaat veel uit ...
Luxe wellness vakantie bij Villa Pureza

Luxe wellness vakantie bij Villa Pureza

Neem de tijd om te doen wat je ziel gelukkig maakt. Met deze quote in het achterhoofd en met de visie om het ...

Reacties van anderen

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *